Patrimoni


"El patrimoni cultural d'un poble comprèn les obres d'art dels seus artistes, dels seus arquitectes, dels seus músics, dels seus escriptors, dels seus savis, però també creacions anònimes, sorgides de l'ànima popular, i el conjunt dels valors que donen sentit a la vida. Engloba les obres materials i immaterials que expressen la creativitat d'aquest poble. les llengües, els rituals, les creences, els llocs i monuments històrics, la literatura, les obres d'art, els arxius i les biblioteques.

UNESCO, Conferència mundial sobre polítiques culturals de Mèxic de 1982 (fragment)


L'Espai Cultural la Ciutadella, el castell de la Trinitat, el poblat visigòtic del Puig Rom, el conjunt megalític, Punta falconera, cap Norfeu i el conjunt del Parc Natural de Cap de Creus són els principals elements patrimonials que Roses pot oferir als seus habitants i visitants.

Però no són els únics. Partint d'una concepció àmplia del patrimoni, la perspectiva de treball de Patrimoni de Roses és incloure dins aquest marc tot tipus de petjades i manifestacions culturals i obrir-lo a la participació activa dels ciutadans: el món de la pesca, el conreu de la vinya i l’olivera o la potent tradició festiva local en són uns bons exemples. Però també i especialment, ens interessen les vivències, records i coneixements del conjunt de la ciutadania i la possibilitat de ser compartits per tothom.


JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 2016