CARNAVAL 2024

Carnaval de Roses 2024

Veïns i veïnes de Roses, benvinguts i benvingudes a aquesta celebració plena de color, alegria i tradició, en la qual l'esperit del Carnaval pren vida i es converteix en el cor de la nostra comunitat. Amb gran honor i emoció, em presento com a nou alcalde del Carnaval d’enguany, amb el compromís de portar-vos una experiència única i inoblidable.

El Carnaval, més que una festa, és un element clau de socialització que ens uneix a tots com a poble. A través dels diferents esdeveniments i activitats, tenim l'oportunitat de connectar amb veïns i amics, i fomentar un sentiment de pertinença i cohesió social. Aquesta festivitat és la nostra oportunitat per reforçar els llaços entre nosaltres i construir una comunitat més unida.

La diversió és un dels pilars fonamentals del Carnaval. És un temps per deixar de banda les preocupacions diàries i permetre'ns riure, ballar i gaudir de la companyia dels altres. Amb una programació plena d'activitats animades, desfilades i concursos, aspirem a omplir els vostres cors de rialles i a crear records inesborrables.
El Carnaval també és un reflex de la nostra riquesa cultural i diversitat. Amb els diferents vestits, música i danses que es presentaran, celebrem la varietat que fa única la nostra societat. Aquesta festa és una oportunitat per compartir i aprendre de les nostres arrels, promovent el seny, el respecte i la tolerància entre nosaltres.

Per últim, però no menys important, volem preservar i enfortir les nostres tradicions. El Carnaval és una festivitat amb una història rica i profunda, i és responsabilitat de tots nosaltres assegurar-nos que aquesta tradició continuï prosperant per a les futures generacions. La nostra herència és una part integral de qui som, i el Carnaval és una ocasió perfecta per recordar-nos a nosaltres mateixos la importància de mantenir viva aquesta bellesa cultural.

Amb això, us convido a unir-vos a mi i a tota la comunitat en aquesta celebració única. Que aquest Carnaval sigui una experiència plena de connexions, rialles, descobriments culturals i, sobretot, que reforci els llaços que ens uneixen com a poble. Que comenci la festa!

Josep M. Martínez Chinchilla, Alcalde de Roses

CARNAVAL - CARNE VALE

El Carnaval és la festa per excel·lència de Roses. Aquesta tradició es remunta a l’època romana de la nostra vila, de la qual en són conegudes les seves festes. Tenim una disbauxa que, any rere any, no s’ha aturat mai, ni en èpoques on des de l’Estat s’havia prohibit. El general Franco, a partir de l’any 1939, va prohibir el Carnaval, al·legant que atemptava contra la moral i els bons costums, una prohibició que va durar fins després de la seva mort, esdevinguda el 20 de novembre del 1975.

Però, sabeu què? Algun Carnaval va continuar celebrant-se durant la llarga dictadura franquista i aquest va ser el NOSTRE CARNAVAL, el CARNAVAL DE ROSES.

Que dolentots que som, els rosincs i les rosinques!!!

Sempre s’ha trobat una disfressa i un moment per a sortir al carrer. Tot i que el Carnaval prové de festes paganes que realitzaven els grecs i els romans, el cristianisme va adaptar aquesta tradició. La festa d’en Carnestoltes se celebra just abans de la Quaresma; així, la paraula Carnaval provindria del llatí carne vale (adeu a la carn).

Passats els anys, tenim una altra prohibició, més banal si voleu, la purpurina, que sol ser un element essencial dels carnavals. Però això no farà que el nostre Carnaval brilli menys, ans el contrari. El nostre Carnaval és de cor, ple d’il·lusió, ple de feina, ple d’esforç, ple de riures, ple de trobades i sopars i dinars de les nostres colles. El nostre CARNE VALE brilla gràcies a la seva gent i als que portem el Carnaval molt dins nostre. Brilla, gràcies a la gent que cus les disfresses, a la gent que construeix les carrosses, als que dissenyen i trien les robes... Brilla, gràcies als que pensen tot l’any en el Carnaval.

Que tinguem tots un bon CARNAVAL de disbauxa, com no pot ser d’altra manera. Visca el Carnaval de Roses!!!

Silvia Ripoll Cayuela  Regidora de Cultura i Festes