Carnaval 2021

Escriure sobre Carnaval davant una situació de pandèmia mundial com la que estem vivint, on la primera notícia amb què ens trobem cada matí és el balanç de persones mortes i malaltes i el nombre de contagis produïts durant el dia anterior, resulta estrany i difícil. La sensació que m'envaeix davant les preocupacions actuals i amb els actes del nostre carnestoltes anul·lats, difereix molt dels ànims amb què altres anys us encoratjo des d'aquestes línies a participar-hi, sempre amb la certesa que tornarem a gaudir i a fer única, tots plegats, la nostra festa més identitària.

El Carnaval és sinònim de despreocupació, de disbauxa, de convivència, de carrer, de deixar-se portar per l'alegria col·lectiva... Es podria dir, que és justament el símbol de totes aquelles coses de les quals ara mateix no podem gaudir, no només pel compliment de les normes establertes, sinó també per un exercici de  responsabilitat i solidaritat envers els altres.

Els que seguiu l'edició d'aquesta revista anualment, sabreu que cada any la meva presentació apel·la al seny i a la rauxa, invocant a un i altra a aliar-se en un equilibri perfecte que ens permeti gaudir, un any més, del millor dels Carnavals. Enguany, però, aquestes dues paraules adquireixen una nova significació i un abast molt més ampli, i ens fan més conscients de la importància i la responsabilitat que tenen els nostres actes i decisions. Consciència que ja van demostrar a finals d'estiu les colles de Carnaval, a les quals no em cansaré d'agrair la decisió presa d'anul·lar el Carnaval 2021. Una decisió difícil i que de ben segur vam adoptar tots i totes a contracor, però absolutament necessària i responsable.

Aquesta anul·lació, tot i així, ha servit per tornar a mostrar l'essència i el tarannà de la nostra població i de la manera d'entendre i viure el nostre Carnaval: com una festa de germanor, de compartir, pensada per a la diversió de grans i petits, i on cap persona disfressada ni cap colla cobren sentit de manera individual. Amb aquest pensament col·lectiu, els representants de les colles van tenir clar des del primer moment que els difícils mesos d'hivern que es preveien, feien impossible, ja no tan sols la celebració del Carnaval, sinó també les preparacions prèvies de disfresses i carrosses tal com les entenem, compartint espais, il·lusions i esforços i treballant plegats.

Que la decisió d'anul·lar la festa més important de la nostra població no hagi hagut de ser presa per cap autoritat ni administració, sinó per la pròpia ciutadania i per les persones més implicades i seguidores del Carnaval, és un fet que ens pot fer sentir molt orgullosos. Evidencia la capacitat que tenim com a poble per unir-nos i actuar conjuntament en tot moment, ja sigui de manera festiva, o aturant-nos quan cal, però sempre pensant en allò que és millor per a tots i totes.

Serveixi aquesta revista i totes les fotografies que conté, com a record i homenatge per a tots vosaltres, per a totes les persones que cada any contribuïu a fer del Carnaval de Roses la gran festa que és, a construir el nostre tarannà alegre i solidari i a celebrar la vida des d'aquest racó de món on hem coincidit. Amb el desig i l'esperança que, ben aviat, ens puguem retrobar.

Montse Mindan Cortada. Alcaldessa de Roses.