L’AMR parla de la importància del patrimoni rosinc al "Document del Mes" d’abril

05.04.2018

L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) ha escollit aquest abril com a document del mes, una fotografia pertanyent a l’àlbum de la col·lecció Reixach, format de 329 imatges datades entre 1882 i 1915. La imatge triada mostra una vista de l'entrada al castell de la Trinitat de Roses que permet conèixer l’estat de conservació de la fortificació a les acaballes del segle XIX.

La fotografia anava acompanya de la inscripció "Castillo de Rosas Puig Rom". Al centre de la imatge es veu la porta d'entrada a la fortificació, formada per un arc adovellat, connectat amb uns gruixuts murs de pedres irregulars. Sota aquest arc es reconeix la figura de Feliu Reixach.

A partir d’aquest document gràfic, l’AMR fa una reflexió sobre la importància i necessitat de preservació del patrimoni rosinc, on la ingent quantitat d'elements patrimonials requereix d'un esforç econòmic igualment important per mantenir-lo en les condicions adequades i posar-lo en valor per a les generacions del futur. Castells, conjunts arqueològics de diferents èpoques, cases d'estil modern o habitatges de primera línia de mar, quedocumenten episodis importants de la història de la població i permeten la identificació amb allò que hem estat i, en definitiva, amb qui som.

Pel que fa a l’autor de la fotografia, Joan Reixach Coral, l’AMR assenyala que es tracta d’una persona que sempre ha plantejat més preguntes que respostes s'han pogut donar, malgrat els esforços investigadors que s'hi han esmerçat. El què si es coneix d’ell és el fet que era sordmut, una característica que el va fer decantar per expressar-se a través de la fotografia. El seu germà Feliu, situat al centre de la fotografia, fou un important pintor decorador de Barcelona, que fins i tot presentà una sèrie de plats i gerros de porcellana, a l´Exposició General de Belles Arts celebrada a Barcelona l'any 1894. Anteriorment, havia estat premiat amb la medalla de plata a l'Exposició Universal de 1888.

Podeu consultar el document del mes complet en el següent enllaç:

http://www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/fitxers/documents/doc_04_2018

Notícies